Energiebalans in evenwicht houden

Mensen handelen en redeneren graag vanuit hun ratio. Ze vergeten of onderdrukken hun emoties. Vaak gebeurt dat onbewust of vanuit een overlevingsmechanisme. Je gevoel is niet weg als je het onderdrukt. Paarden in de bak reageren op je energie. Zo word je uitgedaagd om je ratio los te laten en je gevoel te laten spreken. De paarden hebben geen verhaal nodig. Je hoeft dus niet te praten, zwijgen is ook prima. De paarden zien jouw lichaamstaal en voelen de energie die je uitstraalt. Aan de hand daarvan krijg je een reactie. Ze maken je meer duidelijk dan je voor mogelijk hield.

Onderstaande 2 voorbeelden illustreren hoe dat tijdens een coachingstraject werkt.

Voorbeeldopdracht 1

Je gaat in het weiland staan en je krijgt de opdracht om je energie over te brengen op de paarden. Heb je een ‘ik-regel-dit-wel-even-houding’ of loop je verveeld naar de andere kant van de wei? De kans is groot dat je het paard afschrikt en met geen mogelijkheid in beweging krijgt. Wat gebeurt er op de werkvloer als je dezelfde energie uitstraalt? Slaag je erin om je collega’s te motiveren? Waarschijnlijk niet. Als je je activiteiten met een andere energie uitvoert, krijg je van de paarden een andere reactie. Ook hiermee kun je op de werkvloer experimenteren.

Voorbeeldopdracht 2

Een paard geeft aan welke energie je uitstraalt. Zo laat hij zien welk antwoord of welke optie het beste bij je past. Je krijgt bijvoorbeeld een nieuwe baan aangeboden vol kansen en uitdagingen. Je huidige baan bevalt echter nog goed. Je kunt de bestaande en nieuwe situatie inbeelden op verschillende plekken in het weiland. De paarden pikken de energie op die jij op beide plekken uitstraalt. Is het een goede keuze als het paard wegloopt van een van die 2 plekken? En wat betekent het als het paard enthousiast op je afloopt en niet meer bij je weg te slaan is? Deze opdracht geeft volop stof tot nadenken, reflecteren en experimenteren.

Kennismaken of afspraak maken?

Heb je interesse in paardencoaching of een TMA-talentenanalyse? Paardenco & Zo biedt diverse coachingsprogramma’s met en zonder paarden. Bijvoorbeeld om grenzen te leren stellen, de energiebalans op peil te houden of ter ondersteuning van loopbaanvragen of studiekeuze. De focus ligt op de regio Drenthe en Groningen. Uiteraard zijn ook particulieren en bedrijven buiten deze regio van harte welkom. Bel (06) 28 14 33 55 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.