Stel grenzen en bewaak ze

Grenzen stellen en bewaken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe komt dat? Waarom is ‘nee’ zeggen zo moeilijk en wat zegt dat over jou? Ben je bang om afgewezen te worden? Heb je een gebrek aan eigenwaarde? Of wil je graag dat iedereen je aardig vindt? Grenzen stellen is een belangrijk thema tijdens mijn coachtrajecten.

Onbewuste oorzaken

Onbewust is het loslaten van je persoonlijke grenzen vaak een oorzaak voor stress of een burn-out.  Als je nooit ‘nee’ zegt, moet je heel veel doen. Je bevestigt je gevoel voor onderwaardering en je vergroot je negatieve zelfbeeld. Zo dreig je in een neerwaartse spiraal te komen, die kan eindigen in een burn-out.

Stapsgewijs grenzen bepalen

Tijdens mijn coachtrajecten ga je op zoek naar een uitweg. Hoe doe je dat? Door eigenwaarde en trots in te zetten. En door stap voor stap een grens te bepalen en daaraan vast te houden. Je leert vast te houden aan een vooraf gestelde grens. Hoe klein die grens ook is.

Voorbeeldopdracht

Je krijgt de opdracht om een paard ergens in de ruimte neer te zetten. Vervolgens zet je je lichaamstaal in om het paard op zijn plaats te houden. Je mag daarbij geen touw of andere hulpmiddelen gebruiken. Je begrenst zo het paard. Het mag niet over jouw grenzen komen.

Lukt dat, denk je? Hoe voelt dat voor je? En hoe voel je je als het niet lukt? Wat zegt dat gevoel over jou? En wat doet de reactie van het paard met je?

Experimenteren en ervaren

Welke ervaring uit bovenstaande opdracht gebruik je in je dagelijkse leven? Wat heb je daarvoor nodig? Lukt het om de baas te worden over de ‘pleaser’ in jou? Ga met deze ervaringen aan de slag. Stel kleine grenzen vast en houd eraan vast. Zo kun je in het dagelijkse leven experimenteren en gewoontes doorbreken. Deins daarbij niet terug voor reacties. Mensen reageren op je gedrag, niet op wie je bent. Verbazing, onbegrip en weerstand bevestigen dat je op de goede weg bent.

Vervolgstappen

Je ervaart het tijdens mijn coachingstrajecten zelf: een stilstaand paard brengt heel veel teweeg. Als je je hiervan bewust wordt, kun je grotere, belangrijkere grenzen vaststellen en bewaken. In eerste instantie ben je hier bewust mee bezig. Later reageer je vanzelf en onbewust. Je krijgt overzicht en je gaat de vervolgstappen gemakkelijker zetten.

Kennismaken of afspraak maken?

Heb je interesse in paardencoaching of een TMA-talentenanalyse? Paardenco & Zo biedt diverse coachingsprogramma’s met en zonder paarden. Bijvoorbeeld om grenzen te leren stellen, de energiebalans op peil te houden of ter ondersteuning van loopbaanvragen of studiekeuze. De focus ligt op de regio Drenthe en Groningen. Uiteraard zijn ook particulieren en bedrijven buiten deze regio van harte welkom. Bel (06) 28 14 33 55 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.