Studieadvies met een Talenten Motivatie Analyse (TMA)

De basis waarop het studieadvies wordt gebaseerd is de TMA analyse. De TMA gaat ervan uit dat mensen zich het beste ontwikkelen als ze een studie en/of werk doen dat in de lijn ligt met hun talenten, capaciteiten en competenties. Doen waar je goed in bent en waar je plezier in hebt zorgt voor groei, ontwikkeling en energie! De TMA biedt daarbij zicht op eventuele risico’s en “energielekken”, ook goed om te weten hoe dat bij jou zit.

Wat levert de TMA jou op? Dit is een test die het mogelijk maakt een objectieve, positief geformuleerde en vooral diepgaande analyse te maken van je drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden. De uitkomst maakt inzichtelijk wat jou motiveert. Het is daarmee een belangrijke voorspeller van je studiesucces.

We doorlopen de volgende stappen om tot een gedegen studieadvies te komen: in schema

Stap 1: Het kennismakingsgesprek
Naast het met elkaar kennismaken nemen we samen ook even door waardoor het moeilijk is om tot een goede studiekeuze te komen. Ook ga ik je meenemen in de stappen die we gaan zetten en wat je daarvoor moet gaan doen.

Stap 2: De TMA-analyse
Het invullen van de TMA analyse doe je thuis, online. Het zijn 312 meerkeuzevragen. Het invullen duurt ongeveer een uur. Na het maken van de analyse bespreken we de uitkomsten in een persoonlijk gesprek. Je ontvangt na ons gesprek een uitgebreide rapportage van de gemaakte analyses.

Het is belangrijk dat je vanuit rust werkt, dat je de ruimte hebt om ongestoord de analyse te kunnen maken. Er worden je keuzes voorgelegd die soms best lastig zijn, dat kom je vanzelf tegen. Probeer bij het maken van de vragen aan situaties te denken waarbij je goed en lekker in je vel zat.

Met deze analyse hebben we de eerste stap richting het advies gezet.

Stap 3: Invullen studiewerkboek
Het studiewerkboek heeft betrekking op ‘Hoe kom je tot een keuze’ en heeft naast verdere informatie over opleidingen ook betrekking op een nadere reflectie op studeren en het keuzemoment.

Stap 4: Bespreking studiewerkboek
De gegevens van de TMA-analyse en het ingevulde werkboek nemen we in een gesprek samen door. Op basis hiervan geef ik je het advies over de 3 best passende studierichtingen die bij je profiel past. Met dit advies kan je dan je verder gaan oriënteren op de geadviseerde studies en de open dagen gaan bezoeken om uiteindelijk je voor een studie aan te melden.

Stap 5: Evaluatie
Nadat je de open dagen hebt bezocht en een keuze hebt gemaakt kijken we samen even terug op het gelopen traject en de uiteindelijke keuze.